No Border Camp Rotterdam 2013 – Nassaukade 3 – August 2-10

No Border Activisten controleren ID bewijzen

Vandaag, maandag 5 augustus, worden vanaf 15.45 uur in het centrum van Rotterdam ID-controles uitgevoerd op Nederlandse burgers. Dit is een selectieve ID-controle op grond van huidskleur. Deze begint rond de Centrale Bibliotheek (Hoogstraat 110).

Ditmaal is het niet de politie die mensen eruit pikt om hun huidskleur, maar een team van in witte pakken geklede No Border-activisten, die van 2 tot 10 augustus op de Kop van Zuid een No Border Camp hebben opgeslagen. Wat zullen de blanke Nederlanders ervan vinden wanneer zij geconfronteerd worden met deze maatregel?

Deze controles overkomen mensen met een andere huidskleur dan de ‘blanke’ om de haverklap. Regelmatig worden zij onder meer rond het station Rotterdam om hun ID bewijs gevraagd. Zij vragen dan aan de politieambtenaar: “Waarom?” Het antwoord luidt doorgaans: “Omdat u verplicht bent het bij u te dragen.” (hetgeen niet juist is) of erger nog: “Omdat wij denken dat u hier illegaal verblijft”.

Massale controles op ID-bewijzen zijn gemeengoed. In steden als Rotterdam en Den Haag worden bussen en trams stopgezet, omsingeld en leeggehaald, op zoek naar mensen zonder verblijfsvergunning. Deze controles kunnen gepaard gaan met het ter plekke op straat controleren van vingerafdrukken, een nieuw speeltje van de politie, speciaal om te controleren op zogenaamd “illegaal verblijf”.

Deze illegaliteit, die de Nederlandse regering nu bovendien strafbaar wil stellen, is een verzinsel dat mensen om hun bestaan reduceert tot rechteloze vluchtelingen. Maar een mens is geen partij wapens of drugs, voor een politiemacht om op te jagen, om kopgeld te ontvangen voor elke gevangen ‘illegaal’. Het is puur racisme, apartheid.
Om dit inzichtelijk te maken, worden vandaag daarom uitsluitend blanke mensen om hun ID-bewijs gevraagd. De No Border Activisten roepen mensen op om zich te verzetten tegen de racistische controles en tegen de ID-plicht, om solidair te zijn met onze medemensen die geen ‘ papieren’ hebben.

De oproep luidt: Weiger massaal ID-bewijzen te tonen en geef mensen de kans op weg te komen, als ze niet over een pasje beschikken.

Op zaterdag 10 augustus om 14 uur is er een demonstratie door Rotterdam, vanaf Plein 1940, onder het motto: Geen Mens Is Illegaal!

Het No Border Camp bevindt zich aan de Nassaukade 3, Rotterdam.

Donaties
Independent media livestream kamp
Social Media